Flytta din bokföring till SpeedLedger från Zervant

Artikeln uppdaterades

Välkommen till SpeedLedger!

På den här sidan har vi samlat information som underlättar för dig när du skall komma igång med din bokföring hos oss. Bland annat hittar du information kring hur du exporterar din tidigare bokföring från Zervant och vad du behöver göra för att få med den i SpeedLedger, samt information kring de grundläggande funktionerna i programmet.

Skapa konto hos SpeedLedger ▾

När du skapar ditt konto hos SpeedLedger och vill ta del av erbjudandet är det viktigt att du följer den här länken för att ta del av erbjudandet.

Du kommer då få välja vilken bank du är kund hos. Klicka på Ta del av erbjudandet, och välj sedan den bank du är kund hos. Du kommer då få fylla i dina organisationsuppgifter i två steg.

Har du Swedbank och sparbankerna fyller du i dina kontaktuppgifter, så kommer vi att kontakta dig för att lägga upp din licens.

I steg ett fyller du i uppgifter kring hur supporten kan nå dig, vad du heter och vilket lösenord du vill ha till ditt konto. Det är också här du fyller i vilket organisationsnamn och organisationsnummer företaget har:

I steg två får du sedan välja vilken bokföringsmetod företaget har, om du skall redovisa moms, vilken kontoplan du skall ha och hur räkenskapsåret ser ut:

När du gått igenom dessa steg kan du sedan logga in i programmet.

Importera din tidigare bokföring ▾

Genom att importera din tidigare bokföring får du med dig dina ingående balanser. Detta är viktigt för att du skall få en så bra ingång och en så rättvisande bild som möjligt för hur din verksamhet ser ut.

Din tidigare bokföring importerar du som en SIE-4 fil. För att få med dig all din tidigare bokföring behöver du ha en SIE-fil per räkenskapsår. För att exportera din tidigare bokföring från Zervant gå du in under Rapporter > Huvudbok > Välj "Period: Räkenskapsår XXXX. Där kan exportera filen i SI-format genom att klicka på Ladda ner rapport > Ladda ner i .SI-format. Denna fil kan du sedan ladda upp i SpeedLedger e-bokföring. Om du har flera års bokföring behöver du ladda ned en separat SIE-fil för varje år.

SIE-filen du får från Zervant innehåller dock inga balanser. För att du skall få in dem i i programmet behöver du ladda ned en balansrapport från Zervant, för att du sedan skall kunna lägga in dina balanser i SpeedLedger. Du hittar din balansräkning i Zervant under Rapporter > Balansräkning > Ladda ner rapport

I SpeedLedger laddar du sedan upp din tidigare bokföring under Bokföring > Fler konteringsval > Import SIE. Här väljer du att ladda upp filen som RäkenskapsårSka_rmavbild_2017-10-18_kl._10.20.04.png

När du sedan klickar på Bläddra kommer du få välja din SIE-fil från platsen du lagt den på datorn. Följ sedan de fyra stegen för att ladda upp din SIE-fil. Notera att vi också kan importera SIE-filer i .txt-format. Mer information och den fullständiga guiden kring hur en import av en SIE-fil fungerar hittar du i vår artikel om hur du importerar en SIE-fil.

Dina ingående balanser hittar du sedan i din balansrapport från föregående år. Det är då de balanser som är de utgående balanserna för föregående år som blir dina ingående balanser för detta år. Du kan lägga in dina ingående balanser under anpassa > Fler inställningar bokföring > Ingående balanser. Mer information om ingående balanser hittar du här.

Autokonteringen ▾

Hjärtat i bokföringen är vår autokontering. Den hittar du genom att gå in under Bokföring > Autokontering. Det är här dina bankkontohändelser kommer visas. För att de skall komma in i autokonteringen behöver du göra en överföring av dina händelser. Det lättaste sättet att göra detta är via mobilt bankid.

För att göra överföringen kan du klicka på knappen som heter Hämta nya bankkontohändelser som du hittar i övre högerkant i autokonteringen:

Har du inte mobilt bankid kan du också välja att klicka på Jag har inte mobilt bankid. Då kommer du istället att få en guide som förklarar hur du gör en överföring via vårt webbläsartillägg.

I autokonteringen väljer du sedan det bokföringskonto du vill ha som motkonto till betalningen eller intäkten. De händelser som skett tidigast kommer ligga längst upp i autokonteringen. För att det skall bli så lätt som möjligt att hitta i din bokföring rekommenderar vi att du bokför händelserna i turordning, uppifrån och ned.

När du tryckt på OK i autokonteringen kommer händelsen få ett verifikationsnummer. Du kan hitta dina bokförda verifikat under Bokföring > Fler rapporter > Verifikationslista.

Läs gärna mer om autokonteringen i den här artikeln.

Momsrapport ▾

När du bokför dina händelser i autokonteringen kommer momsen automatiskt räknas upp via den momskod som ligger inlagd på bokföringskontot du väljer. När det sedan blir dags att lämna in din momsrapportering till skatteverket kan du hitta den under Bokföring > Momsrapport

I momsrapporten följer du steg 1-4 i turordning. I steg 1 kan du se hur din momsrapport kommer att se ut när du sedan lämnar in den till skatteverket.

I steg 2 skapas sedan en datafil, som du i steg 3 kan ladda upp på skatteverkets hemsida. När du sedan gjort detta är det viktigt att inte glömma bort att bokföra momsredovisningen i steg 4.

I den här artikeln kan du läsa en mer detaljerad beskrivning om momsrapportens olika delar.

Egna utlägg ▾

Händer det att du gör egna utlägg i för företagets räkning? I så fall har vi funktionen Egna utlägg som du kan hitta under Bokföring > Egna utlägg. Här registrerar du dina utlägg som du gjort som de ser ut enligt det kvitto du fått när du gjort utlägget. Detta gör du genom att klicka på Nytt utlägg, som du hittar till vänster i bild. En mer detaljerad instruktion kan du hitta här.

Är du nyfiken på hur SpeedLedger e-bokföring fungerar? Här nedan kan du titta på en introduktionsfilm: