Interna hjälpcentret

Utlägg och vidarefakturering

Artikeln uppdaterades

I bokföringssammanhang finns både utlägg och vidarefakturering och de ska bokföras på olika sätt. Utlägg är när din kund har fått en faktura i sitt namn och du betalar fakturan åt kunden. Om fakturan har kundens namn ska den inte påverka din momsrapport. Om fakturan istället är ställd till ditt företag och du sedan skickar en faktura till din kund kallas det vidarefakturering och det påverkar din momsredovisning.

Utlägg - du har betalat för din kunds räkning ▾

Ett utlägg är om fakturan är ställd till din kund (kunden är betalningsansvarig) och du fakturerar samma summa som du betalt. Lägg till ett konto i din kontoplan med följande inställningar.

När du betalar fakturan bokförs den mot konto 1681 Utlägg för kunder utan moms.

Utlägg.png

Du fakturerar sedan din kund för utlägget. Fakturera hela beloppet inklusive eventuell moms. Du ska inte lägga på någon moms på beloppet.

Om du bokför enligt kontantmetoden får du dela upp betalningen. I exemplet nedan har kunden betalt för ett utlägg och för varor och tjänster du har sålt till kunden. Bokför du enligt faktureringsmetoden bokförs det i samband med bokföringen av fakturan.

Kunden kan ha rätt att dra av momsen i sin bokföring, bifoga alltid originalfakturan till kund och behåll en kopia på fakturan som ett eget underlag.

Vidarefakturering - du har kostnader din kund ska ersätta dig för ▾

Om du köpt saker till företaget som behövs för att fullgöra ett uppdrag och fakturorna är i ditt företags namn bokför du kostnaden på lämpligt kostnadskonto. Det kan till exempel vara hotellnätter som bokförs på konto 5800 Resekostnader eller ett inköp av en bok som bokförs på konto 6970 Tidningar och facklitteratur. Du fördelar moms som vanligt och redovisar momsen i din momsrapport.

När du fakturerar kunden anger du summorna exklusive moms och lägger på moms din verksamhets momssats på fakturan. Intäkten för de vidarefakturerade delarna bokför du på konto 3590 Övriga fakturerade kostnader.

Exempel

I detta exempel har vi hållit i en utbildning samt betalt för en tågresa och kursmaterial. Tågresan och kursmaterialet ska vidarefaktureras.

Kostnaderna för tågresan och kursmaterialet bokförs mot sina respektive bokföringskonton som vanligt. 

Vidarefakturering.png

 

När vi fakturerar kunden ska vår momssats på 25% läggas på summan exklusive moms som vi betalat för tågresan och kursmaterialet. 

Försäljning av tjänst - utbildning: 4 000 kr exklusive moms

Vidarefakturering - tågresa - 1 279,25kr exklusive moms 

Vidarefakturering - kursmaterial - 159,43kr exklusive moms 

Summa: 4 000 + 1279,25 + 159,43 = 5 438,68 kr * 1,25 (25% moms) = 6798,35kr inklusive moms

Manuell vidarefakturering.png

Originalkvitton eller faktura på vidarefakturerad kostnad behåller du själv som underlag.

 

Var denna artikel till hjälp?
3 av 3 tyckte detta var till hjälp

Kommentarer