Autoavprickning

Artikeln uppdaterades

Om du lägger mycket tid på att pricka av inbetalningar mot kundfakturor och avier kan du spara tid med autoavprickning. Med hjälp av OCR-nummer på fakturorna kan e-bokföringen pricka av dina fakturor och avier helt automatiskt. Dina kundinbetalningar matchas mot rätt faktura/avi som markeras som betald.

Autoavprickning fungerar enbart med bankgiro.

Aktivera ▾

För att komma igång med tjänsten loggar du in på Mina sidor och aktiverar tillvalet. Därefter kontaktar du din bank och beställer tjänsten Bankgiro inbetalningar hos Bankgirot. Leverans av filer sker till SpeedLedgers servicebyrånummer 910535. Har du Swedbank och sparbankerna skall istället leveransen gå till din bank. Om banken behöver mer info om hur tjänsten ska ställas in, be dem kontakta SpeedLedgers support.

Inställningar ▾

I programmet går du till Anpassa > Inställningar för kundfaktura och aktiverar OCR-nummer på dina fakturor/avier (OBS! Endast om du har faktureringsmetoden). Dessa kommer då framöver att förses med ett OCR-nummer som dina kunder anger när de betalar.

Det är också viktigt att du kollar med banken vilken inställning du har på OCR-hanteringen i banken. Vi rekommenderar att du har hård kontrollnivå. Du kan också använda dig av variabel eller fast längdkontroll. Väljer du att ha fast längdkontroll av OCR-numret är det dock viktigt att längden av OCR-numret kommer överens med den i systemet. Längden på OCR-numret är ditt fakturanummer + två kontrollsiffror som skapas i systemet. Har du ett fakturanummer på fyra siffror blir således OCR-numret sex siffror. Då behöver du ha en fast kontrolllängd på sex siffror i banken.

Bokföra ▾

Faktureringsmetod

Skapa, lås och bokför dina fakturor/avier som vanligt i e-bokföringen. För att en faktura/avi ska autoavprickas måste den ha status låst eller bokförd. En öppen faktura autoavprickas inte.

När kunden betalar sin faktura och angett det OCR-numret som står på fakturan matchas inbetalningen mot rätt faktura i din kundreskontra. För att godkänna matchningen går du till autokonteringen och godkänner inbetalningsjournalen. Inbetalningsjournalen visas när du klickar på länken Gå till inbetalningsjournalen.

Dina autoavprickade fakturor markeras som betalda när du godkänt journalen.

Autoavprickning med kontantmetoden ▾

Du skapar och låser dina fakturor och avier som vanligt i e-bokföringen. Vår rekommendation är att du inte använder OCR-nummer på fakturorna utan istället låter kunden ange en referenstext när de betalar. Texten ser du sedan i autokonteringen där inbetalningarna specificeras på enskilda rader istället för bankgiroinsättningar som innehåller flera fakturor.

I autokonteringen väljer du sedan vilken faktura inbetalningen avser genom att välja Sök faktura att pricka av.