Autoavprickning

Artikeln uppdaterades

Om du lägger mycket tid på att pricka av inbetalningar mot kundfakturor kan du spara tid med autoavprickning. Med hjälp av OCR-nummer på fakturorna kan e-bokföringen pricka av dina fakturor helt automatiskt. Dina kundinbetalningar matchas mot rätt faktura som markeras som betald.

Autoavprickning fungerar enbart med bankgiro.

Aktivera

För att komma igång med tjänsten loggar du in på Mina sidor och aktiverar tillvalet. Därefter kontaktar du din bank och beställer tjänsten Bankgiro inbetalningar hos Bankgirot. Leverans av filer sker till SpeedLedgers servicebyrånummer 910535. Har du Swedbank och sparbankerna skall istället leveransen gå till din bank. Om banken behöver mer info om hur tjänsten ska ställas in, be dem kontakta SpeedLedgers support.

Inställningar

I programmet går du till Anpassa > Inställningar för kundfaktura och aktiverar OCR-nummer på dina fakturor (OBS! Endast om du har faktureringsmetoden). Dina fakturor kommer då framöver att förses med ett OCR-nummer som dina kunder anger när de betalar.

Bokföra

Faktureringsmetod

Skapa, lås och bokför dina fakturor som vanligt i e-bokföringen. För att en faktura ska autoavprickas måste den ha status låst eller bokförd. En öppen faktura autoavprickas inte.

När kunden betalar sin faktura och angett det OCR-numret som står på fakturan matchas inbetalningen mot rätt faktura i din kundreskontra. För att godkänna matchningen går du till autokonteringen och godkänner inbetalningsjournalen. Inbetalningsjournalen visas när du klickar på länken Gå till inbetalningsjournalen.

Dina autoavprickade fakturor markeras som betalda när du godkänt journalen.

Kontantmetod

Du skapar och låser dina fakturor som vanligt i e-bokföringen. Vår rekommendation är att du inte använder OCR-nummer på fakturorna utan istället låter kunden ange en referenstext när de betalar. Texten ser du sedan i autokonteringen där inbetalningarna specificeras på enskilda rader istället för bankgiroinsättningar som innehåller flera fakturor.

I autokonteringen väljer du sedan vilken faktura inbetalningen avser genom att välja Sök faktura att pricka av.