Bokför och pricka av fakturor

Artikeln uppdaterades

En sparad faktura hittar du i ditt fakturaregister. När du får betalt av en kund ska inbetalningen matchas mot kundfakturan. I kundreskontran kommer då fakturan automatiskt att markeras som betald. Om du bokför med faktureringsmetoden ska du även bokföra intäkten och kundfordran (Se här)

Vi lanserar just nu successivt en ny funktion för att matcha en inbetalning med rätt kundfaktura! Om du inte tycker att denna instruktion stämmer med hur det ser ut hos dig har du mest troligt den nya funktionen. Här kan du läsa mer om den: Matcha inbetalning med kundfaktura

Pricka av faktura i autokonteringen ▾

När du får betalt av din kund går du till Bokföring > Autokontering. Där kan du se inbetalningen i listan. Välj faktura för att visa fakturalistan. Klicka på den faktura som betalningen avser. När du prickar av fakturan kommer den att bokföras mot det konto du valt för respektive artikel när du skapade fakturan.

Flera fakturor i en inbetalning ▾

Om du har fått en inbetalning som avser flera fakturor klickar du på Mer och väljer Avancerad kontering.

Om du har fått en inbetalning som avser flera fakturor klickar du på Mer och väljer Avancerad kontering. Välj faktura på raden under bankkontot. Klicka på en betald faktura och gör sedan likadant på nästa rad. När du prickat av alla fakturor och differensen är 0 kan du klicka på Spara och sedan godkänna transaktionen i autokonteringen.

Pricka av kreditfaktura ▾

Gå till Bokföring > Fler konteringsval > Manuell kontering. Börja med att välja verifikationsserie och det datum du vill bokföra avprickningen av fakturorna på. Skriv en lämplig text.

I första kontorutan klicka du på pilen ute till höger. Klicka sedan på Sök faktura att pricka av längst ner i rull-listan.

Klicka på originalfakturan (den som du krediterat).

Var noga med att inte autofördela moms

Gör sedan samma sak igen fast nu väljer du kreditfakturan istället.

Var noga med att inte autofördela moms

När du valt båda fakturorna ser det ut såhär:

Slutför genom att klicka på Spara.

En informationsruta kommer upp som talar om att dina fakturor nu kommer att prickas av samt med vila belopp.

Klicka på Ok så visas verifikationsnumret.

Pricka av en redan bokförd kundfaktura (redan betalad) ▾

Om du redan bokfört inbetalningen av en faktura men missade att pricka av vilken faktura som betalats så kan du göra det i efterhand via Bokföring > Fler konteringsval > Manuell kontering.

Börja med att välja verifikationsserie och det datum du vill bokföra avprickningen av fakturorna på. Skriv en lämplig text.

I första kontorutan klicka du på pilen ute till höger. Klicka sedan på Sök faktura att pricka av längst ner i rull-listan.

Välj den faktura du vill pricka av.

På nästa rad ska du motboka avprickningen. Hur du gör beror på vilken bokföringsmetod du bokför med.

Kontantmetoden: Du väljer samma bokföringskonto som du ser på raden med fakturan och skriver summan i debet-rutan

Faktureringsmetoden: Du väljer det fordranskonto som du bokför dina kundfakturor på, vanligtvis 1510 Kundfordringar.

När du klickat på Spara kommer ett meddelande om vilka fakturor och belopp som prickats av.

I nästa steg ser du verifikationsnumret och allt är då klart!

Pricka av del av faktura ▾

Det kan hända att kunder delbetalar fakturorna som du skickat ut. I detta läge behöver du gå in under Mer > Avancerad kontering för att kunna matcha delbetalningen mot fakturan.

Väl inne i avancerad kontering ställer du dig i rutan konto. Välj sedan alternativet Sök faktura att pricka av i rullisten. Sedan behöver du justera beloppet i så att det stämmer överens med inbetalningen:

När du sedan trycker på OK kommer du att få frågan om du vill markera fakturan som fullbetald. Eftersom det rör sig om en delbetalning av fakturan väljer du Nej. Dock skall du autofördela momsen när du får den frågan.

När du gjort detta kommer du få ett besked på vilket belopp som kommer matchas på fakturan:

Det belopp som är kvar att matcha kommer du sedan kunna se under Fakturering > Hantera fakturor > Obetalda. Där kommer den summa som ligger kvar på fakturan att stå med:

Bokför du enligt Faktureringsmetoden kommer du inte att få frågan om du vill markera fakturan som fullbetald. Däremot kommer summan att räknas av från 1510, Kundfordringar.

Hittar du inte din faktura i autokonteringen? ▾

Är det inbetalade beloppet exakt lika stort som fakturan du ska pricka av?

Då kan det vara så att fakturan inte är låst eller redan avprickad mot en annan inbetalning. Kontrollera under Hantera fakturor

Under Fakturering > Hantera fakturor hittar du samtliga sparade fakturor. I första läget ser du alla fakturor men du kan klicka på en annan flik för att se obetalda och förfallna fakturor samt aktuella räntefakturor. Klicka på en faktura för att få fram aktuella val för just den. En faktura behöver ha status Låst för att den ska kunna bokföras.

Är det inbetalade beloppet större än fakturan du ska pricka av?

Då kan inbetalningen innehålla fler fakturor och du behöver pricka av dem alla via avancerad kontering. Kunden kan ha betalt för mycket och du behöver pricka av fakturan och bokföra överskottet via avancerad kontering.

Är det inbetalda beloppet mindre än fakturan du ska pricka av?

Då prickar du av den som vanligt på raden och när du får frågan om du vill ändra belopp att pricka avsvarar du ja. Fakturan har nu ett restbelopp som du kan pricka av när resten av fakturan betalas in.

Om du bokför enligt faktureringsmetoden behöver fakturorna bokföras först.

Om du bokför enligt faktureringsmetoden går du till Bokföring > Fler konteringsval > Bokför kundfakturor. Klicka på en faktura om du vill se eller ändra verifikationen. För att bokföra verifikationerna klickar du på Bokför fakturorna.

Om du bokför enligt kontantmetoden bokför du fakturan först i samband med inbetalningen från kund.