Sök i hjälpcenter

Kom igång - på egen hand

Artikeln uppdaterades

Vi på SpeedLedger vill att alla våra småföretagare ska kunna sköta sin bokföring på egen hand, utan att vara bokföringsproffs. För att sätta igång följer du stegen nedan och när du är klar kan du börja bokföra!

Varför ska jag bokföra?

När du bokför visar du hur pengar rör sig i ditt företag för att kunna mäta resultatet, bedöma företagets ekonomiska ställning och för att kunna rapportera till diverse myndigheter, till exempel till Skatteverket. Läs mer om bokföringslagen.

E-bokföring hjälper dig genom att automatisera moment som annars är både kunskaps- och tidskrävande. Programmet använder den information som finns på internetbanken och lägger in den i din bokföring.

Så här gör du för att sätta igång:

Förberedelser

• Plocka fram ditt registreringsbevis eller logga in på verksamt.se. Ta reda på när ditt räkenskapsår börjar och slutar, vilket bokföringsmetod du ska använda och hur ofta du ska redovisa moms.

Startguide

Överför kontoinformation (hoppa över ifall du har e-bokföring via Swedbank)

För att information från din internetbank ska kunna användas i autokonteringen, där du bokför, behöver du göra följande:

• Installera vår programvara som för över information från din internetbank. Till installationen.

Bra jobbat! Nu kan du börja bokföra

• Bekanta dig gärna med de olika delarna, till exempel autokonteringen där du till stor del kommer att sköta din löpande bokföring. Läs mer om autokontering.
  • Vill du veta mer om någon specifik funktion klickar du på Hjälp > Hjälpcenter för att komma till vårt hjälpcenter.

För dig med tidigare bokföring:

• Om du inte har någon fil från ett tidigare bokföringsprogram, för du in siffrorna från balansrapporten. Gå till Anpassa > Fler inställningar bokföring > Ingående balanser.
  • Om du har SIE-fil från ditt gamla bokföringsprogram importerar du den under Bokföring > Fler konteringsval > Import. Välj alternativet Räkenskapsår.
  • Om du importerar din bokföring med SIE-fil bör du även se över din kontoplan. Kontrollera att de konton du använder är rätt inställda med rätt momskod.
  • Du som har faktureringsmetoden får hålla lite extra koll på vilka leverantörsskulder och kundfordringar som är bokförda sen innan. Var noga med att inte dubbelbokföra kostnader och intäkter när betalningen sker.

Relaterade sidor:

Kom igång med fakturering
Kom igång med e-dagsavslut