Interna hjälpcentret

Lagerbolag

Artikeln uppdaterades

Att bokföra ett köp av ett lagerbolag kan för många kännas lite knepigt. Nedan följer en instruktion för hur du enkelt gör det i vårt bokföringsprogram.

Vad är ett lagerbolag?

Ett lagerbolag är ett bolag som har bildats i syfte för att säljas vidare. Bolaget har registrerats hos Bolagsverket och fått ett organisationsnummer, men aldrig bedrivit någon verksamhet. Det går att beställa färdigregistrerade bolag i samtliga bolagsformer, men det är oftast aktiebolag som beställs. Första dagen för räkenskapsåret är dagen då bolaget registrerades.

Hur bokför jag mitt köp av lagerbolaget?

Det första som händer på företagskontot är att pengar sätts in för aktiekapitalet. Detta bokförs mot konto 2081 Aktiekapital.

Fakturan från försäljaren av lagerbolaget skickas till det nya bolaget tillsammans med bankfullmakten. När du betalt fakturan har du transaktionen i Autokonteringen. Klicka på Mer och välj Avancerad kontering.

Beroende på vilka tjänster som ingår i köpet av lagerbolaget så kan beloppen variera. Fakturan innehåller vanligtvis både en avdragsgill och en icke avdragsgill del. Hur det är i ditt fall ska framgå av fakturan som du fått.

I vårt exempel är administrationskostnaden för lagerbolaget 2 325,60 kr och momsen 581,40 kr, avdragsgill kostnad. Därutöver tillkommer Bolagsverkets avgifter på 2 200 kr (ingen moms)som är en ej avdragsgill kostnad. Totalt belopp 5 107 kr inklusive avdragsbar moms.

Var denna artikel till hjälp?
0 av 0 tyckte detta var till hjälp

Kommentarer