Interna hjälpcentret

Kontokopplingar

Artikeln uppdaterades

Kontokopplingar visar vilka konton e-bokföringen automatiskt väljer i programmets olika funktioner. När du startar med e-bokföring finns det befintliga kopplingar till standardkonton. För att komma till dina kontokopplingar klickar du på Anpassa > Fler inställningar bokföring > Kontokopplingar.

Om du har importerat bokföring är det viktigt att kontrollera att funktionerna är kopplade till rätt konton. Är du nystartad behöver du normalt sett inte ändra några kopplingar. För att redigera en befintlig koppling klickar du på raden. Se avsnitten nedan för mer information.

Bankkonton och kreditkort ▾

Under Bankkonton och kreditkort ser du vilket bankkontonummer och bokföringskonto som är kopplat till Autokonteringen. Du väljer bankkonto genom att markera det som Standard. Om du byter konto trots att du bokfört på det gamla är det viktigt att det nya kontot har ett annat bokföringskonto kopplat för att separera transaktionerna. Du kan klicka på raden för att se eller ändra kopplingen samt välja vilket startdatum programmet ska börja läsa av kontot ifrån.

Reserverat innebär att du inte själv kan bokföra på kontot, det är låst till programmets automatiska funktioner. Om du däremot bockar ur Reserverat kan du bokföra på kontot i manuell kontering samt nollställa/korrigera en verifikation som innehåller bankkontot. 
Här bockar du även i Visas om du vill bokföra på kontot i Autokonteringen. Läs mer om att bokföra fler konton i autokonteringen

Egna utlägg ▾

Egna utlägg är en funktion för privata utlägg. Kopplingen skall vara enligt följande:

2018 Egen insättning för enskilda firmor

2893 Skulder till närstående personer för aktiebolag

2890 Övriga kortfristiga skulder i en ideell förening

Nedan visas exempel på hur kopplingen ska se ut i aktiebolag:

Leverantörsfakturor ▾

Har du faktureringsmetoden som bokföringsmetod anger du här vilket konto autokonteringen ska använda för leverantörsskulder.

 

Kundfakturor ▾

Inställningar för Kundfakturor används enbart av dig som har tilläggstjänsten kundfakturering. Här väljer du vilka konton programmet ska använda vid de automatiska funktionerna i faktureringen.

Generella ▾

Med Generella funktioner menas de kopplingar som används vid olika typer av automatisk bokföring, exempelvis öresavrundning.

Moms ▾

Momskoderna är kopplade till respektive bokföringskonto för moms vilket gör att momsen kan räknas ut automatiskt av programmet när du bokför.

Om du handlar med utlandet så är det extra viktigt att kontrollera att kontokopplingar för moms är korrekt inställda. Kika på artikeln Kontokopplingar för moms - utlandshandel för hur dessa skall se ut. 

Var denna artikel till hjälp?
0 av 0 tyckte detta var till hjälp

Kommentarer