Kontokopplingar

Artikeln uppdaterades

Kontokopplingar visar vilka konton e-bokföringen automatiskt väljer i programmets olika funktioner. När du startar med e-bokföring finns det befintliga kopplingar till standardkonton.

Om du har importerat bokföring är det viktigt att kontrollera att funktionerna är kopplade till rätt konton. Är du nystartad behöver du normalt sett inte ändra några kopplingar. För att redigera en befintlig koppling klickar du på raden. Se avsnitten nedan för mer information.

Bankkonton och kreditkort

Under Bankkonton och kreditkort ser du vilket bankkontonummer och bokföringskonto som är kopplat till autokonteringen. Du väljer bankkonto genom att markera det som Standard. Om du byter konto trots att du bokfört på det gamla är det viktigt att det nya kontot har ett annat bokföringskonto kopplat för att separera transaktionerna. Du kan klicka på raden för att se eller ändra kopplingen samt välja vilket startdatum programmet ska börja läsa av kontot ifrån.

Reserverat innebär att du inte själv kan bokföra på kontot, det är låst till programmets automatiska funktioner. Här bockar du även i visas om du vill bokföra kontot i autokonteringen. Läs mer om att bokföra fler konton i autokonteringen

Egna utlägg

Egna utlägg är en funktion för privata utlägg. Kopplingen skall vara 2018 Egen insättning för enskilda firmor och 2893 Skulder till närstående personer  för aktiebolag.

Leverantörsfakturor

Har du faktureringsmetoden som bokföringsmetod anger du här vilket konto autokonteringen ska använda för leverantörsskulder.

Kundfakturor

Inställningar för Kundfakturor används enbart av dig som har tilläggstjänsten kundfakturering. Här väljer du vilka konton programmet ska använda vid de automatiska funktionerna i faktureringen.

Generella

Med Generella funktioner menas de kopplingar som används vid olika typer av automatisk bokföring, exempelvis öresavrundning.

Moms

Momskoderna är kopplade till respektive bokföringskonto vilket gör att momsen kan räknas ut automatiskt av programmet när du bokför.

Om du handlar med utlandet så är det extra viktigt att kontrollera att kontokopplingar för moms är korrekt inställda. Kika på artikeln Kontokopplingar för moms - utlandshandel för hur dessa skall se ut.