Debet & kredit

Artikeln uppdaterades

Debet och kredit är två begrepp som hängt med sedan den dubbla ­bokföringen ­uppfanns av handelsmännen i Florens någon gång på 1300-talet.

För att göra en lång historia kort kan vi säga att debet är plus, eller till, och ­kredit är minus, eller från. Pengar rör sig alltid från en punkt till en annan - från ­bankkontot till inköp av material, till bankkontot från försäljningen och så vidare.

Med andra ord: Det är alltid något som ökar (debet/plus/till) och något som minskar (kredit/minus/från). Därför finns det alltid två sidor av en transaktion. Pengar har spenderats på något och de kommer någonstans ifrån. Du får in pengar från någon och de hamnar någonstans och så vidare.

Det här är anledningen till att varje bokföringshändelse, eller transaktion, bokförs i två kolumner:

• debetkolumnen (till vänster)
  • kreditkolumnen (till höger)

På varje transaktion ska summan i debetkolumnen vara lika med summan kreditkolumnen.

Din kontoplan kan delas in i fyra kontoklasser, dessa ökar och minskar i debet och kredit på olika sätt.

Här kommer några exempel på hur transaktioner bokförs.

Vid en kostnad gäller följande:

• var pengarna kom ifrån bokförs i kredit, till exempel: konto 1930 Bankkonto, kredit 100 kr
  • själva kostnaden bokförs i debet, till exempel: konto 6212 Telefonkostnader, debet 100 kr

... presenterat i tabellform:

En intäkt bokförs på följande sätt:

• vart pengarna tog vägen bokas som debet t.ex: konto 1910 Kassa, debet 200 kr
  • själva intäkten bokförs i kredit, till exempel konto 3010 Försäljning, kredit 200 kr

... i tabellform:

Ibland presenteras beloppen i en och samma kolumn med debetbelopp som positiva och kreditbelopp som negativa summor. Då ser det ut så här:

Din kontoplan kan delas in i fyra kontoklasser, dessa ökar och minskar i debet och kredit på olika sätt.