Inför deklarationen

Artikeln uppdaterades

Nu är det snart dags att deklarera. Senast den 2 maj ska du redovisa till Skatteverket hur det har gått för ditt företag 2016. På följande sida hos Skatteverket hittar du mer information om deklarationen och tidpunkter för deklaration och skatteinbetalningar.

Tips inför årsskiftet hittar du information om vad som du skall ha gjort innan du börjar med din deklaration.

Nedan ser du fem vanliga frågor om deklarationen.

Vilka rapporter i bokföringen använder jag när jag ska deklarera? ▾

Du utgår ifrån resultat- och balansrapporten. Din resultatrapport visar dina kostnader och intäkter under året. Skillnaden mellan intäkt och kostnad är din vinst och förlust. Du ser det beräknade resultatet längst ner i rapporten. Balansrapporten visar dina tillgångar, egna kapital och eventuella skulder. De utgående balanserna följer med över när du skapar ett nytt räkenskapsår och blir dina ingående balanser i det nya året.

Hur skapar jag ett nytt räkenskapsår? ▾

För att skapa ett nytt år klickar du på ditt räkenskapsår i rutan Aktivt räkenskapsår uppe till höger i programmet alternativt går du via menyn Anpassa > Fler inställningar bokföring > Räkenskapsår. När du skapar ett nytt år förs dina balanser över automatiskt.

Behöver jag låsa föregående räkenskapsår? ▾

Nej, det år som står som Aktivt räkenskapsår i ditt program är det du kan bokföra i. För att bokföra i det gamla året behöver du växla till det i programmet. Om du ändå vill låsa dina perioder (månader) kan du göra det under Anpassa > Perioder.

Varför stämmer inte mina ingående balanser i det nya året? ▾

Det beror troligen på att du bokfört något nytt i det gamla året utan att uppdatera dina ingående balanser efteråt. Gå till Anpassa > Fler inställningar bokföring > Ingående balanser. Klicka på Överför balanser från föregående år.

Hur exporterar jag min bokföring till revisorn? ▾

En SIE-fil används för att läsa in din bokföring i ett annat system, exempelvis om du tar hjälp av en konsult eller revisor för deklaration och bokslut. För att exportera en SIE-fil går du till Bokföring > Fler rapporter > Export SIE. Välj önskad filtyp och klicka på skapa fil, spara filen på din dator.

Behöver du hjälp från en redovisningskonsult? Sök i vårt nätverk efter en konsult i ditt område eller anslut dig till SpeedLedger Bokslut så får du hjälp både med bokslut och deklaration.