Returer

Artikeln uppdaterades

Det händer ibland att man måste returnera en vara man köpt eller att en kund returnerar varor eller avbeställer redan bokförda tjänster. Detta skall bokföras på samma sätt som köpet eller försäljningen bokfördes.

Retur till leverantör

Kostnaden i exemplet bokfördes först som nedan

När du returnerat varorna och fått pengarna återbetalda till dig så bokför du återbetalningen mot samma konton men spegelvänder konteringen som på bilden nedan. Anledningen till att man använder samma konton är att du vill minska din kostnad med den återbetalda summan.

Retur från kund
Om en kund returnerar en vara eller vill avboka en planerad tjänst så fungerar det på samma sätt. Man använder bara andra konton i bokföringen.

Intäkten bokfördes ursprungligen på följande sätt

Precis som med kostnaden tidigare så vill du när du återbetalar summan till kunden använda samma konton när du bokför detta. Du vill minska din intäkt med det återbetalda beloppet.

Gör du returen kontant via kassan så bokförs händelsen på samma sätt skillnaden är att konto 1910 kassa skall användas istället för kontot för bank (1930).