Interna hjälpcentret

Julklappar - Julbord - Julfest

Artikeln uppdaterades

Vid jul blir vi gärna lite extra snälla och det är klart att du ska ge dina anställda och kunder lite extra tacksamhet. Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller och hur du bokför julklapparna och julbordet.

Klicka på det du vill läsa mer om: 

Julklappar till anställda ▾

Julklappar till anställda och styrelseledamöter är skattefria om värdet på gåvan inte överstiger 500 kr inklusive moms. Tänk på att om värdet överstiger 500 kr inklusive moms blir hela gåvan skattepliktig för den anställde från den första kronan. 

En julgåva får inte bestå av:

 • Kontanter
 • Checkar
 • Postväxlar
 • Presentkort som kan bytas in mot kontanter

Presentkort som inte kan bytas in mot kontanter är godkänt. Med andra ord, skall du ge bort ett presentkort behöver det vara ett presentkort som bara kan bytas in mot en vara eller tjänst. 

Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om vilka regler som gäller och eventuella ändringar i belopp. 

Såhär bokför du inköpet (exempel) 

Du har köpt julklappar till 4 anställda. Det totala fakturabeloppet är 1 000 kr inklusive 25% moms. Det totala värdet överstiger inte 500 kr per anställd och är därför helt avdragsgill. 

Vi bokför kostnaden på konto 7690 Övriga personalkostnader. 

 

Julklapp anställd ny.png

Julgåvor till kunder ▾

Skulle du skicka en julgåva till en kund är det inte avdragsgillt på samma sätt som det är till en anställd. Däremot kan man dra av mindre reklamgåvor, såsom till exempel pennor eller dylikt med företagets logga på. För att det då ska räknas som avdragsgillt behövs de delas ut till ett större antal personer. En förutsättning för detta är att värdet understiger 300 kr exklusive moms. Detta kan då bokföras mot 6073, representationsgåvor, avdragsgilla. 

Julbord för anställda och kunder ▾

Julbord för anställda och kunder bokförs som representation.

Gåvor till ideell organisation ▾

Idag är det vanligt att skänka pengar till en ideell verksamhet som julgåva åt sina anställda.

Om du på begäran av den anställde, i stället för julgåva, skänker pengar till ideell verksamhet ska den anställde beskattas för gåvans värde som för lön eftersom gåvan då jämställs med kontanter. Du bokför gåvan på konto 6992 Övriga ej avdragsgilla kostnader och justerar även skatt och sociala avgifter på den anställdes lön. 

Om du själv bestämmer att i stället för julgåvor till dina anställda skänka pengar till en ideell organisation ska den anställde inte beskattas för detta. Du bokför gåvan på konto 6992 Övriga ej avdragsgilla kostnader. 


Julgåva organisation ny.png

 

Var denna artikel till hjälp?
0 av 0 tyckte detta var till hjälp

Kommentarer

 • Avatar
  Lennart Gidlöf

  Men vad gäller om man kommer med en chokladask och ställer den i kundens fikarum (givetvis tydligt märk med "Tack för gott samarbete önska XXX AB"?

 • Avatar
  Lennart Gidlöf

  Eller om man köper en julblomma och ställer den i fikarummet vid 1a advent?

 • Avatar
  Fredrik B

  Hej Lennart!

  I och med att gåvan inte överlämnas i och med en affärsuppgörelse i det läget är den inte avdragsgill. Då bokförs den i så fall mot 6072, Representation, ej avdragsgill alternativt 6992, Övriga externa kostnader (ej avdragsgilla).