Julklappar - Julbord - Julfest

Artikeln uppdaterades

Vid jul blir vi gärna lite extra snälla och det är klart att du ska ge dina anställda och kunder lite extra tacksamhet. Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller och hur du bokför julklapparna och julbordet.

Klicka på det du vill läsa mer om

Julklappar till anställda ▾

Julklappar till anställda och styrelseledamöter är skattefria om värdet på gåvan inte överstiger 450 kr inklusive moms. Tänk på att om värdet överstiger 450 kr inklusive moms blir hela gåvan skattepliktig för den anställde från den första kronan.

En julgåva får inte bestå av:

• Kontanter
  • Checkar
  • Postväxlar
  • Presentkort som kan bytas in mot kontanter

Presentkort som inte kan bytas in mot kontanter godkänt. Det vill säga presentkort som du endast kan byta in mot varor eller tjänster.

Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om vilka regler som gäller.

Såhär bokför du inköpet (exempel)

Du har köpt julklappar till 4 anställda. Det totala fakturabeloppet är 1 000 kr inklusive 25% moms. Det totala värdet överstiger inte 450 kr per anställd och är därför helt avdragsgill.

Vi bokför kostnaden på konto 7690 Övriga personalkostnader.

Julgåvor till kunder ▾

Julgåvor till kunder är som regel inte avdragsgilla men det finns en del undantag.

Om värdet på gåvan inte överstiger 180 kr exklusive moms per person och gåvan överlämnas i samband med en affärsuppgörelse är den avdragsgill. Dyrare gåvor riskerar att anses som en muta, så var försiktigt med detta.

Julbord för anställda och kunder ▾

Julbord för anställda och kunder bokförs som representation.

Gåvor till ideell organisation ▾

Idag är det vanligt att skänka pengar till en ideell verksamhet som julgåva åt sina anställda.

Om du på begäran av den anställde, i stället för julgåva, skänker pengar till ideell verksamhet ska den anställde beskattas för gåvans värde som för lön eftersom gåvan då jämställs med kontanter. Du bokför gåvan på konto 6992 Övriga ej avdragsgilla kostnader och justerar även skatt och sociala avgifter på den anställdes lön.

Om du själv bestämmer att i stället för julgåvor till dina anställda skänka pengar till en ideell organisation ska den anställde inte beskattas för detta. Du bokför gåvan på konto 6992 Övriga ej avdragsgilla kostnader.