Bokföra lager/varulager

Artikeln uppdaterades

Om du driver en butik eller säljer varor i någon form har du som regel ett lager av produkter. En eller ett par gånger per år brukar en inventering av lagret göras. Detta för att bokföra upp värdet av de produkter man har i lagret som en tillgång i företaget. Lagret måste redovisas i ditt bokslut/deklaration.

Bokföra varulager
Vanliga bokföringskonton

• 1460 Lager av handelsvaror
  • 4990 Förändring av lager

Såhär kan en bokföring av lager se ut:

När lagret är bokfört en gång så räcker det bokföra den värdeökning eller värdeminskning som skett sedan tidigare inventering.

Värdera varulager

Om du vill veta mer om värdering av varulager kan du läsa mer hos Skatteverket: Varulager

Om du vill få hjälp med att värdera ditt varulager hjälper våra konsulter dig gärna. Här hittar du en nära dig: Sök redovisningskonsult