Interna hjälpcentret

Avdrag för kostnader innan företagsstart

Artikeln uppdaterades

Innan man startar ett företag har man ofta kostnader. Dessa kostnader kan du under vissa förutsättningar få dra av kostnaden tillsammans momsen.

 

Om du köpt in varor eller tjänster i nära anslutning till företagsstarten får du dra av kostnaden och momsen om det köptes in syfte att användas i företaget. Du kan däremot inte i efterhand dra av kostnader i ditt företag på produkter eller tjänster som du köpte in i syfte att använda privat, men sedan tänkt använda det i företaget.

 

Exempel 1: Ludvig har precis startat ett café. 2 månader innan företaget registrerades köpte han en elvisp för användning i det privata hemmet men kommer sedan på att han kan använda den i sin verksamhet. Ludvig får då göra avdrag för kostnaden men inte momsen eftersom han köpte elvispen för privat bruk.

 

Exempel 2: Ingela har precis startat en frisersalong. Strax innan hon får sin f-skattsedel hittar hon den hårfön hon tänkt använda i sin salong, och som dessutom är nedsatt i pris, hon bestämmer sig därför för att slå till. Ingela får då göra avdrag för kostnaden och momsen av hårfönen eftersom den köptes in i syfte att användas i verksamheten.

 

De kostnader du tar upp innan företagsstart bokför du på räkenskapsårets första dag.

 

Förutsättningar: 

  • inköpet har skett under startåret och/eller året före. Om verksamheten kom i gång 2023 får du dra av de utgifter du haft under 2022 och 2023
  • det är en sådan kostnad som du skulle få dra av också efter att verksamheten kommit i gång, det vill säga de kostnader som behövs för din verksamhet
  • du inte har dragit av utgiften tidigare, till exempel i en annan verksamhet
  • det är fråga om sådana inköp som du skulle få dra av direkt vid inköpet, till exempel förbrukningsartiklar
  • det inte avser inventarier som du redan i samband med starten tog in i verksamheten till ett beräknat anskaffningsvärde (se nedan).

Här kan du läsa mer om vad som gäller på Skatteverkets hemsida: Skatteverket - Utgifter innan verksamheten har kommit i gång

Var denna artikel till hjälp?
0 av 0 tyckte detta var till hjälp

Kommentarer