Lån - banklån

Artikeln uppdaterades

Vid uppstart av ett företag eller vid olika investeringar är det vanligt att man tar ett lån av någon form. Lånet skall som alla andra ekonomiska transaktioner redovisas i din bokföring.

Vanliga bokföringskonton

• 2350 Reverslån/banklån
  • 8410 Räntekostnader

Om det görs en insättning av pengar på ditt bankkonto gör du följande bokföring

Avbetalningen av lånet sker normalt sett månadsvis och i beloppet man betalar till långivaren innehåller normalt sett även en ränta. Bokföringen av amortering och ränta gör du på följande sätt.

Om du även betalt en aviseringsavgift/uppläggningsavgift bokför du den på konto 6570 Bankkostnader.