Interna hjälpcentret

Överföringar mellan egna bankkonton

Artikeln uppdaterades

När du ska bokföra en överföring mellan två företagskonton behöver båda bankkontona ha varsitt bokföringskonto. Om ett bankkonto inte har ett bokföringskonto behöver du först koppla ett bokföringskonto till bankkontot. Detta gör du genom att gå till Anpassa > Fler inställningar bokföring > Kontokopplingar. Klicka på raden för kontot och välj ett lämpligt bokföringskonto. För placeringskonto/sparkonto används normalt konto 1940. Lämna rutorna för Visas och Reserverat för automatisk kontering tomma.

Om du behöver skapa ett nytt bokföringskonto för ett bankkonto görs det via Anpassa > Kontoplan > Nytt konto. Kontotyp ska vara Tillgång och Aldrig på moms, se exempel nedan:

Konto_1940.PNG

Om bankkontot inte finns i dina kontokopplingar behöver du först lägga in bankkontot via Anpassa > Fler inställningar bokföring > Bankkonton (gäller endast andra banker än Swedbank och Sparbankerna).

När överföringen mellan ditt transaktionskonto som är kopplat till autokonteringen och det andra kontot kommer upp som händelse i autokonteringen bokför du alltid händelsen på motkontot, exempelvis 1940 om det är ett placeringskonto/sparkonto. Programmet sköter debet/kredit beroende på om pengarna går ut eller in på ditt transaktionskonto. 

 

Om båda bankkonton visas i autokonteringen bokförs överföringen enbart på det ena bankkontot. På det andra bankkontot väljer du 'Redan bokförd på annat sätt'.

 

Var denna artikel till hjälp?
0 av 0 tyckte detta var till hjälp

Kommentarer