Interna hjälpcentret

Skattekonto-funktion för aktiebolag

Artikeln uppdaterades

Du hittar funktionen via Bokföring > Skattekonto. Där väljer du ett datum som funktionen hämtar händelser från och med. Om du redan bokfört skattekontot manuellt tidigare rekommenderar vi att du bokför klart allt fram tills dagens datum, och hämtar sedan händelser efter det datumet så att inget bokförs dubbelt. 

Ska_rmavbild_2023-03-06_kl._09.00.00.png

Hämta händelser från skattekontot▾

Klicka på knappen "Hämta nya skattehändelser" för att få in de transaktioner du har på skattekontot från och med det valda datumet. Du kommer då omdirigeras till Skatteverkets hemsida där du loggar in och godkänner att vi hämtar den nödvändiga informationen. 

1. Ska_rmavbild_2023-03-06_kl._09.00.27.png

2.

Ska_rmavbild_2023-03-06_kl._09.01.27.png

3.

image__2_.png

När du gjort detta kommer de händelser från och med det datumet du valt visas i funktionen. Det kommer bara komma in beslut från skattekontot, eftersom att in- och utbetalningar hanteras via autokonteringen. För att hämta nya händelser så klickar du på knappen "Hämta nya skattehändelser" och du kommer då få de händelser som inte hämtats sedan tidigare. Du behöver alltså inte ändra datumet igen efter du valt den första gången.

Koppla verifikationsserie▾

Skattekonto funktionen är kopplad till M serien som standard när du börjar använda den. Om du skulle vilja ändra denna kan du göra detta via Anpassa > Fler inställningar bokföring > Koppla verifikationsserie och klicka på raden för skattekonto. Vill du skapa en egen verifikationserie för detta går du först till Anpassa > Fler inställningar bokföring > Verifikationsserier och skapar en ny där.

Ska_rmavbild_2023-03-06_kl._10.07.07.png

Bokföra skattehändelser▾

Skattekontofunktionen är kopplad mot konto 1630 i bakgrunden, vilket innebär att du bara behöver tänka på motkontot när du bokför dina händelser. In- och utbetalningar till skattekontot bokför du mot 1630 i autokonteringen, och hämtas inte av funktionen när du hämtar dina skattehändelser.

De vanligaste kontona för skattekontohändelser är:  

  • 2518 Betald F-skatt
  • 2650 Redovisningskonto för moms 
  • 2710 Personalens källskatt
  • 2731 Avräkning sociala avgifter
  • 8314 Skattefria ränteintäkter
  • 8423 Räntekostnader för skatter och avgifter 

Om vi tar ett exempel där vi har en händelse som gäller avdragen skatt på lön dvs källskatt, så bokför du denna genom att välja konto 2710 Personalens källskatt och klickar sedan ok. 

Skattekonto.gif

Om du har en händelse där du behöver bokföra mot två eller fler motkonton kan du klicka på prickarna och välja avancerad kontering. Där kan du välja "lägg till ny rad" för att få fler rader för att kunna bokföra mot flera konton. Vill du ta bort en rad så kan du klicka på soptunnan längst ut till höger.   Ska_rmavbild_2023-03-06_kl._09.09.48.png

Om du känner dig osäker på hur du bokför de olika händelserna på skattekontot så kan du kika på vår artikel här

Ta bort redan bokförd händelse▾

Behöver du ta bort en händelse du redan bokfört så klickar du på prickarna och väljer "Redan bokförd på annat sätt".

Ska_rmavbild_2023-03-06_kl._09.10.14.png

Ändra datum i efterhand▾

Behöver du ändra ditt avläsningsdatum till ett datum framåt i tiden än det som redan var valt så kan du göra detta via Anpassa > Fler inställningar bokföring > Kontokopplingar. Klicka på raden under rubriken "Andra konton" och välj nytt datum där. Det är även här du kan ändra vilket konto som är kopplat till funktionen. 

Var denna artikel till hjälp?
0 av 0 tyckte detta var till hjälp

Kommentarer