Interna hjälpcentret

Bokföra skatt och moms (Skattekontot)

Artikeln uppdaterades

I Sverige har alla ett skattekonto hos Skatteverket. Det är till skattekontot du betalar in skatt, moms och sociala avgifter. I Speedledger e-bokföring kan du som har aktiebolag bokföra skattekontot i en egen autokontering. Läs gärna mer om hur den fungerar här. 

Här nedan kan du läsa om hur du kan bokföra skattekontot, skatt och moms i de olika bolagsformerna. Klicka på den bolagsform du vill läsa mer om. 

Bokföra skatt och moms i Enskild firma ▾

I en enskild firma bokför du betalning till Skatteverket direkt mot det bokföringskonto som betalningen avser. 

De konton du använder är:

  • 2650 Redovisningskonto för moms
  • 2012 Betald F-skatt (Om du betalat skatten från ditt företagskonto
  • 2710 Personalens källskatt (Om du har anställd personal)
  • 2731 Avräkning sociala avgifter (Om du har anställd personal) 

Tänk på att skatt i enskild firma är en privat kostnad. Om du betalat skatten från ditt privata konto så ska betalningen inte bokföras. Betalar du skatten från ditt företagskonto bokförs den mot 2012 Betald F-skatt alternativt 2013 Egna uttag. 

Återbetalning från Skatteverket bokför du på samma bokföringskonto som du bokförde betalningen på. Detta innebär att: 

  • Återbetalning av moms bokförs på 2650 Redovisningskonto för moms
  • Återbetalning av skatt (skatteåterbäring) till ditt företagskonto bokförs på 2012 Betald F-skatt
    Om du fått tillbaka skatt till ditt privata konto ska återbetalningen inte bokföras. 

Om du fått återbetalning av moms in på ditt privata konto måste det bokföras. Det görs i manuell kontering på det datum du fick pengarna. 2013 debiteras och 2650 krediteras.

Om du betalat moms från ditt privata konto bokförs det i manuell kontering; 2018 Kredit och 2650 Debet.

Om en inbetalning inkommit för sent tar Skatteverket ut en förseningsavgift. Förseningsavgiften bokför du på konto 2013 Egna uttag då den inte är avdragsgill.

Visa mig ett exempel ▾

I detta exempel har vi betalat moms till Skatteverket och bokför utbetalningen i autokonteringen såhär: 

Ska_rmavbild_2021-02-26_kl._15.18.06.png

 

Om du har en utbetalning där du har betalat in tex både moms och f-skatt så behöver du använda dig av avancerad kontering för att bokföra det. Se nedan:

Ska_rmavbild_2021-02-26_kl._15.09.11.png

Du klickar alltså på Mer > Avancerad kontering och delar sedan upp de olika beloppen på både 2650 Redovisningskonto för moms samt 2012 Betald F-skatt. Se nedan:

Ska_rmavbild_2021-02-26_kl._15.09.43.png

 

 

Bokföra skatt och moms i Aktiebolag ▾

Juridiska personer som aktiebolag och handelsbolag bokför sitt skattekonto hos Skatteverket som ett vanligt tillgångskonto. På ditt kontoutdrag från Skatteverket kan du se vilka transaktioner som skett på skattekontot. Antingen skickar Skatteverket hem kontoutdraget till dig eller så hittar du det genom att logga in på på Skatteverkets hemsida

För att ladda ner/skriva ut kontoutdraget går du till E-tjänster och blanketter > Skattekonto > Transaktioner.

Välj "Bokförda" för att välja ett fritt datumintervall.

Välj "Kontoutdrag" för att välja en förvald tidsperiod (ca 1 år).

Klicka därefter på knappen Skriv ut som finns under kontoutdraget och välj destination "Microsoft print to pdf" eller "Spara som pdf" om du vill spara ner kontoutdraget som pdf alternativt välj den skrivare där du vill skriva ut kontoutdraget och klicka på Skriv ut.

Skattekonto 2.png

Löpande under året ▾

Skatt och moms bokför du löpande under året i 2 steg. Det fungerar så här:

1. Först betalar du in din skatt, moms och eventuellt sociala avgifter till ditt skattekonto. Denna utbetalning bokförs i autokonteringen mot konto 1630 Skattekonto oavsett vad du det är du betalat. 

2. Du kan antingen använda vår nya skattekonto funktion för aktiebolag eller en gång per månad ta fram ditt kontoutdrag från skattekontot och bokföra samtliga händelser som skett under månaden. Detta gör du i manuell kontering och på de bokföringskonton som passar det du har betalat.

De vanligaste konton som används är:  

  • 2518 Betald F-skatt
  • 2650 Redovisningskonto för moms 
  • 2710 Personalens källskatt
  • 2731 Avräkning sociala avgifter
  • 8314 Skattefria ränteintäkter
  • 8423 Räntekostnader för skatter och avgifter 

Exempel

Här visar vi ett exempel på hur du bokför skatt, moms, sociala avgifter och den ränta som uppstått på skattekontot. 

Skattekonto kontoutdrag 2016 ny.png

I maj betalade vi in preliminärskatt (F-skatt), moms, personalskatt och sociala avgifter till Skatteverket. 

Dessa bokför vi i autokonteringen på konto 1630 Skattekonto

Skattekonto AK ny2.png

20XX-05-12 har Skatteverket dragit pengarna från skattekontot. Dessa bokför vi i manuell kontering på den sista dagen i månaden, i detta fall 20XX-05-31. 

Skattekonto manuell 1 ny.png

Vi har fått intäktsränta på skattekontot. Den bokförs också i manuell kontering. Det går även bra att bokföra eventuella ränteintäkter/räntekostnader i samband med konteringen ovan.

Skattekonto manuell 2 ny.png

Om en inbetalning inkommit för sent tar Skatteverket ut en förseningsavgift. Förseningsavgiften bokför du på konto 6992 Övriga ej avdragsgilla kostnader.

Skatt på årets resultat ▾ 

I slutet av året när all bokföring är klar är det dags att räkna ut årets skattekostnad. 

I samband med att du bokför årets skatt flyttar du också den redan bokförda F-skatten. Bokningen gör vi i Bokföring > Fler konteringsval > Manuell kontering, så här går det till: 

I detta exempel har vi betalat och bokfört 10 000 kr i F-skatt varje månad och räknat ut att skatt på årets resultat blir 125 000 kr. 

1. Flytta årets inbetalningar av F-skatt

Eftersom F-skatten betalas in månaden efter den gäller för så flyttas 11 månader x 10 000 kr = 110 000 kr.Årets skatt 1.png

2. Bokför skatt på årets resultat (årets skatt)

Årets skatt 2.png

Den 12e och sista betalningen av f-skatten gällande räkenskapsåret görs vanligtvis i Januari året efter, och den totala inbetalda beloppet är då 12 x 10 000 = 120 000. Här märker vi också att preliminärskatten (F-skatten) inte räcker till och att vi senare kommer att få betala in ytterligare 5 000 kr i skatt efter att slutskattebeskedet kommit i nästa år.  

3. Särskild Löneskatt

För de företag som betalt in pensionavgifter och bokfört upp särskild löneskatt i samband med dessa inbetalningar så behöver även löneskatten bokföras om i bokslutet

I detta exempel har vi betalat och bokfört 10 000kr i F-skatt varje månad och haft en löneskatt varje månad på 1 500kr.
Eftersom F-skatten betalas in månaden efter den gäller för så flyttas 11 månader x 10 000kr = 110 000kr.
Samtidigt har vi haft 1 500kr i löneskatt på pension för 12 månader x 1 500kr = 18 000kr

Årets skatt - löneskatt.png

 

Bokföra slutlig skatt på skattekontot ▾ 

Året efter kommer du att få ett slutskattebesked från Skatteverket. Där ser du Skatteverkets uträkning av årets skatt, om du eventuellt behöver betala in eller kommer få tillbaka skatt samt aktuella datum för detta. 

När slutskatten justeras på ditt skattekonto kan det exempelvis se ut såhär på kontoutdraget från skattekontot: 

image__2_.png

Den slutliga skatten bokförs i manuell kontering mot konto 2510 Skatteskulder i debet, samt 110 000kr (11 x 10 000kr) av den debiterade preliminära skatten i kredit (Se under flik skatt årets resultat). Den sista 12e delen av preliminära skatten bokförs mot 2518 Betald F-skatt i kredit:

Ska_rmavbild_2021-08-23_kl._11.04.15.png

Detta förslag bygger på att man gjort en omföring av den preliminära skatten (F-skatt) i bokslutet mot tex 2510 Skatteskulder. Har man inte gjort detta så bokför man hela tillgodoförda preliminära skatten mot 2518 Betald F-skatt i kredit.

I vissa fall kan det finns fler poster på slutskattebeskedet än skatt på årets resultat. Vi rekommenderar i så fall att du tar hjälp av en konsult för att bokföra upp dessa korrekt. Får du hjälp med bokslut kan konsulten bokföra upp det då så spara beskedet! 

Skattekontot kan ibland vara lite klurigt att bokföra. I den här filmen förklarar Anneli hur du går tillväga (observera att det som nämns i filmen gällande manuella konteringen av skattekontot i enskild firma endast avser om man har anställda):

Var denna artikel till hjälp?
2 av 2 tyckte detta var till hjälp

Kommentarer