Interna hjälpcentret

Inför deklarationen EF

Artikeln uppdaterades

Nu är det snart dags att deklarera. För att se datum relevanta för just din bolagsform så kan du läsa på följande sida hos Skatteverket för mer information. 

Tips inför årsskiftet hittar du information om vad som du skall ha gjort innan du börjar med din deklaration.

Om du är en enskild näringsidkare och omsätter under 3 miljoner kronor kan du upprätta ett förenklat årsbokslut. Detta kan göras på två olika sätt:

  • Blankett 2150 från skatteverket som du kan hitta här.
  • Skatteverkets e-tjänst för förenklat årsbokslut.

Nedan ser du fem vanliga frågor om deklarationen.

Vilka rapporter i bokföringen använder jag när jag ska deklarera? ▾

Du utgår ifrån resultat- och balansrapporten. Din resultatrapport visar dina kostnader och intäkter under året. Skillnaden mellan intäkt och kostnad är din vinst eller förlust. Du ser det beräknade resultatet längst ner i rapporten:

Ska_rmavbild_2018-02-07_kl._10.42.40.png

Balansrapporten visar dina tillgångar, egna kapital och eventuella skulder. De utgående balanserna överförs när du skapar ett nytt räkenskapsår och blir det nya årets ingående balanser. 

Hur skapar jag ett nytt räkenskapsår? ▾

För att skapa ett nytt år går du via menyn Anpassa > Fler inställningar bokföring > Räkenskapsår. När du skapar ett nytt år kan du välja om du vill överföra dina balanser till nästa år. Vi rekommenderar att du gör detta. 

Ska_rmavbild_2020-04-02_kl._15.59.12.png

 

Behöver jag låsa föregående räkenskapsår? ▾

Nej, det år som står som Aktivt räkenskapsår i ditt program är det du kan bokföra i. För att bokföra i det gamla året behöver du växla till det i programmet. Om du ändå vill låsa dina perioder (månader) kan du göra det under Anpassa > Perioder

Varför stämmer inte mina ingående balanser i det nya året? ▾

Det beror troligen på att du bokfört något nytt i det gamla året utan att uppdatera dina ingående balanser efteråt. Gå till Anpassa > Fler inställningar bokföring > Ingående balanser. Klicka på Överför balanser från föregående år.

Ska_rmavbild_2019-03-01_kl._13.53.12.png

Hur exporterar jag min bokföring till revisorn? ▾

En SIE-fil används för att läsa in din bokföring i ett annat system, exempelvis om du tar hjälp av en konsult eller revisor för deklaration och bokslut. För att exportera en SIE-fil går du till Bokföring > Fler rapporter > Export SIE. Välj önskad filtyp och klicka på skapa fil, spara filen på din dator. Allra vanligast är att konsulten vill ha filtypen SIE4 exportfil, saldon och transaktioner.

Ska_rmavbild_2018-02-06_kl._09.19.42.png

 

 

 

 

 

Var denna artikel till hjälp?
0 av 1 tyckte detta var till hjälp

Kommentarer