Byte av bank

Artikeln uppdaterades

Om du byter bank behöver du göra vissa ändringar för att det ska bli korrekt i programmet och bokföringen. Det finns olika typer rutiner beroende på vilken bank du byter från och till.

• Byte inom Swedbank & Sparbankerna
  • Byte inom SpeedLedger
  • Byta från SpeedLedger till Swedbank & Sparbankerna
  • Byta från Swedbank & Sparbankerna till SpeedLedger

Nedan följer instruktioner för varje variant av byte.

Byte inom Swedbank och Sparbankerna ▾

Bokförings- och faktureringsprogrammet påverkas inte av att du byter bank inom Swedbank och Sparbankerna. Dock behöver du innan du gör överföringen se till att du bokfört allting som finns i autokonteringen. Sedan behöver bara logga in via din nya bank och byta bokföringskonto.

• Kontakta din nya bank så att rätt licenser kan läggas upp

När detta är klart loggar du in på den nya banken och du kommer då att se följande meddelande:

Väljer du Ja kommer all information i bokförings- och faktureringsprogrammet att flyttas över.

• Då du fått ett nytt bankkonto behöver du lägga upp ett nytt bokföringskonto för bank i Anpassa > Kontoplan

Lägg i Anpassa > Kontoplan upp ett nytt bokföringskonto för företagskontot. Det kan vara till exempel 1931 eller 1935. Inställningarna ska vara som på bilden nedan.

Det nya bokföringskontot behöver du koppla till ditt nya företagskonto under Anpassa > Fler inställningar bokföring > Kontokopplingar.

Aktivera det nya bankkontot och lägg till det nya bokföringskontot för bank genom att klicka på raden.

Byte inom SpeedLedger ▾

Bokföring, artikel- och kundregister kommer inte att påverkas av bankbytet, men det finns några saker att ta hänsyn till.

• Se till att alla transaktioner på det gamla bankkontot är bokförda innan du kopplar det nya bankkontot till Autokonteringen
  • Skapa ett nytt bokföringskonto för det nya bankkontot i Inställningar > Kontoplan, det kan vara till exempel 1931 eller 1935. Kontot kopplas under Inställningar > Fler inställningar bokföring > Kontokopplingar

Läs mer om hur du lägger till ett nytt bankkonto. Följ anvisningarna för att koppla ett bankkonto till Autokonteringen.

Byte från Speedledger till Swedbank och Sparbankerna ▾

Bokförings- och faktureringsprogrammet kommer att se likadant ut, men då du kommer att logga in via internetbanken behöver du själv flytta med dig vald information. Du kan spara och flytta både din bokföring och ditt kund- och artikelregister.

• Bokför klart alla transaktioner i Autokonteringen.
  • Under menyval Bokföring > Fler rapporter bokföring > Export SIE kan du spara en sie-fil. Observera att du bör skapa en fil för varje räkenskapsår du bokfört. Klicka på Skapa fil och spara den på datorn

Dessa filer importerar du när du startar upp e-bokföring hos Swedbank och Sparbankerna. Du gör importen under Bokföring > Fler konteringsval > Import.

• Vill du ta med ditt kundregister till den nya e-bokföringen kan du i under Kundfakturering > Kundregister exportera det genom att klicka på Kundlista och välja alternativet Kundinformation som CSV

Kundregistret återskapas i din nya e-bokföring under Kundfakturering > Kundregister. Klicka på Import från fil och välj den exporterade filen.

• Kontakta din handläggare, telefonbanken eller ditt Swedbankkontor för att registrera licenser för e-bokföringen. Logga in via Swedbanks Internetbank och gå igenom Startguiden.
  • Innan du börjar att bokföra i Autokonteringen behöver du koppla ett nytt bokföringskonto för bank.

Skapa under Inställningar > Kontoplan ett nytt bokföringskonto för det nya företagskontot. Det kan vara till exempel 1931 eller 1935.

• Det nya bankbokföringskontot behöver du koppla till ditt nya företagskonto under Inställningar > Fler inställningar bokföring > Kontokopplingar.

För att redigera en koppling klickar du på raden. Byt det aktuella bokföringskontot till det nya bokföringskontot som du har skapat.

När du utfört ovanstående steg är du klar med e-bokföring via SpeedLedger och kan avsluta tjänsten.

Byte från Swedbank och Sparbankerna till SpeedLedger ▾

Om du byter till en bank som inte tillhör Swedbank och Sparbankerna kommer du att logga in via www.speedledger.se. Följ stegen nedan för att få med dig nödvändig information.

• Bokför klart alla transaktioner i Autokontering hos Swedbank/Sparbanken.
  • Under Bokföring > Fler rapporter bokföring > Export SIE sparar du en sie-fil. Observera att du skapar en fil för varje räkenskapsår du bokfört. Klicka på Skapa fil och spara filen på datorn

Dessa filer importerar du när du startar upp e-bokföring hos SpeedLedger. Du gör importen under Bokföring > Fler konteringsval > Import.

Kundregister

• Vill du ta med ditt kundregister till den nya e-bokföringen kan du under Kundfakturering > Kundregister exportera kundregistret genom att klicka på Kundlista och välja alternativet Kundinformation som CSV

Kundregistret återskapas i din nya e-bokföring under menyn Kundfakturering > Kundregister. Klicka på Import från fil och välj filen.

SpeedLedger

• Registrera dig för e-bokföring hos SpeedLedger
  • Logga in och gå igenom Startguiden.
  • Innan du sätter igång att bokföra i Autokonteringen på den nya banken behöver du koppla ett nytt bokföringskonto för bank.

Lägg upp ett nytt bokföringskonto för ditt nya företagskonto under Inställningar > Kontoplan . Det kan vara till exempel 1931 eller 1935.

• Det nya bankbokföringskontot behöver du  koppla till ditt nya företagskonto under Inställningar > Fler inställningar bokföring > Kontokopplingar

För att redigera en koppling klickar du på raden. Byt det aktuella bokföringskontot till det nya för bank som du har skapat.

Glöm inte att avsluta e-bokföringstjänsten hos Swedbank genom att kontakta SpeedLedger.