Import SIE-fil

Artikeln uppdaterades

Import kan du använda för att läsa in bokföring, exempelvis om du bokfört i ett annat program tidigare. Filformatet som går att importera heter SIE4 och är standard i de flesta bokföringssystem.

Du hittar importen via Bokföring > Fler konteringsval > Import.

Importen sker i fyra steg enligt nedan. Börja med att kontrollera att dina perioder är öppna under Anpassa > Perioder. Det går inte att importera bokföring till en stängd period.

Steg 1

Välj typ av import, du kan välja mellan Räkenskapsår eller Endast verifikationer. Skall du importera ett helt år med saldon, ingående balanser och verifikationer väljer du Räkenskapsår. Skall du importera till exempel bokslutstransaktioner väljer du istället Endast verifikationer.

Klicka på Bläddra för att välja den fil som du ska importera.

Klicka på Starta import.

Steg 2

I steg två visas information om din fil. Om din fil saknar organisationsnummer eller inte överensstämmer med organisationsnumret i e-bokföringen får du godkänna att informationen är korrekt.

Välj vilken kontoplan du vill använda och i vilka serier du vill importera dina verifikat. Om filen innehåller verifikationer i en serie som du använt i programmet finns det en chans att dina importerade verifikationer kommer att krocka med de verifikationer som redan finns registrerade i bokföringen. Därför kan du komma att behöva styra om dessa verifikationer till en ny serie.

Klicka på Nästa.

Steg 3

Steg tre sammanfattar vad som kommer att importeras.

Klicka på Slutför import för att godkänna importen.

Steg 4

Avslutningsvis visas en kvittens över vad du har importerat. Du kan välja att Importera en fil till eller Gå till startsidan.