Interna hjälpcentret

Bolagsformer

Artikeln uppdaterades

När du ska starta ett företag så ska du välja vilken bolagsform du vill ha. Att välja detta kan ibland vara lite svårt om man inte vet fördelar och nackdelar med de olika bolagsformerna.

Nedan listar vi vilka bolagsformer som finns och hur de fungerar. Perfekt information för dig som funderar på att starta eget företag.

Aktiebolag

Det första som krävs när du startar ett aktiebolag är att sätta in aktiekapitalet som är på 25 000kr. Bolaget är också en juridisk person och är ansvarig för sina egna avtal och skulder.

Som anställd i ett aktiebolag har du dessutom vissa förmåner, till exempel friskvårdsbidrag.

Alla pengar som tas ut av anställda är att betrakta som lön och att låna pengar av företaget är inte tillåtet.

Aktiebolag passar den som ska ha ett större företag med större risker/vinster.

Enskild firma

Du som ägare är personligt ansvarig för företagets avtal och skulder, det innebär att om företaget inte kan betala för sig så är det du som privatperson som får betala.

Du är heller inte anställd i företaget och har ingen lön utan du får både ta ut och sätta in pengar utan gräns. Läs mer om Egna insättningar / eget uttag

Det du betalar skatt på är företagets resultat, inte det du tar ut ur företaget. Skatten läggs sedan på din privata skattedeklaration.

Denna företagsform lämpar sig för mindre företag som är i startfasen i sitt företagande med mindre risker/vinster.

Handelsbolag

Precis samma som enskild firma fast i ett handelsbolag samarbetar minst 2 delägare, det går att se som att 2 enskilda firmor jobbar ihop. 

Ideell Förening

Generellt sätt är den Ideella föreningen en juridisk person, föreningen får inte vara vinstdrivande utan enbart gagna medlemmarnas intresse.

Ekonomisk förening

En ekonomisk förening har som mål att se till medlemmarnas ekonomiska intressen genom att vara vinstdrivande, det är detta som skiljer mot en ideell förening.

 

Läs mer om olika Bolagsformer här.

 

Var denna artikel till hjälp?
1 av 1 tyckte detta var till hjälp

Kommentarer