Matcha inbetalning med kundfaktura

Artikeln uppdaterades

Vi lanserar just nu en ny funktion för att matcha inbetalning från kund med rätt kundfaktura! Med nya matchningsfunktionen kan alla kunder välja bokföringskonto direkt när fakturan skapas och du kommer enklare kunna matcha fakturan mot inbetalningen i autokonteringen.

Funktionen lanseras successivt till våra kunder så om denna instruktion inte stämmer med hur det ser ut hos dig så matchar du en kundfaktura så här istället: Bokför och pricka av kundfakturor

1: Skapa faktura & välj bokföringskonto ▾

Börja först med med att skapa din faktura via Fakturering > Skapa faktura.

Under Fakturarader fyller du i de artiklar och textrader du vill ska stå med på fakturan. Om du redan lagt till artikeln hittar du den via Sök. Klicka på Mer om du vill ändra inställningar på artikelraden.

Via Mer kan du fylla i det bokföringskonto och den momssats som fakturan ska bokföras emot.

Om du inte väljer ett bokföringskonto på varje artikel/fakturarad så bokförs fakturan mot det bokföringskonto som är kopplat till fakturerad försäljning under Anpassa > Kontokopplingar.

I denna artikel kan du läsa mer ingående hur du skapar en faktura: Skapa faktura

2: Matcha inbetalning mot rätt kundfaktura ▾

För att matcha en inbetalning i autokonteringen med en eller flera kundfakturor börjar du med att klicka i kontorutan och väljer Mot faktura.

Du klickar sedan på Välj faktura för att välja vilka fakturor som ska matchas mot inbetalningen.

Högst upp ser du datum, text och summan som du fått inbetald på ditt bankkonto. Under Välj fakturor visas dina obetalda kundfakturor i ordning utifrån deras fakturanummer.

Du kan söka upp rätt faktura antingen via kundnamn, fakturanummer eller belopp.

Du markerar antingen en eller flera fakturor beroende på vad inbetalningen består av. Vid Kvar att matcha visas hur stort fakturabelopp du har kvar att matcha innan du är klar.

När alla fakturor är valda kommer beloppet Kvar att matcha vara 0 kr.

När du matchat klar klickar du på Matcha mot inbetalning för att se en sammanställning över vilka fakturor som kommer att matchas. Klicka på Matcha för att slutligen matcha fakturorna.

Det är när du matchat fakturorna som inbetalningen bokförs och fakturorna markeras som betalda. I autokonteringen ser du verifikationsnumret ute till höger på raden (A3 i detta fall).

3: Matcha del av faktura ▾

Det kan hända att kunder delbetalar fakturorna som du skickat ut. I detta läge behöver du gå in under Mer > Avancerad kontering för att kunna matcha delbetalningen mot fakturan.

Väl inne i avancerad kontering ställer du dig i rutan konto. Välj sedan alternativet Sök faktura att pricka av i rullisten. Sedan behöver du justera beloppet i så att det stämmer överens med inbetalningen:

När du sedan trycker på OK kommer du att få frågan om du vill markera fakturan som fullbetald. Eftersom det rör sig om en delbetalning av fakturan väljer du Nej. Dock skall du autofördela momsen när du får den frågan.

När du gjort detta kommer du få ett besked på vilket belopp som kommer matchas på fakturan:

Det belopp som är kvar att matcha kommer du sedan kunna se under Fakturering > Hantera fakturor > Obetalda. Där kommer den summa som ligger kvar på fakturan att stå med:

Bokför du enligt Faktureringsmetoden kommer du inte att få frågan om du vill markera fakturan som fullbetald. Däremot kommer summan att räknas av från 1510, Kundfordringar.

Begränsningar

Kundfakturor med annan valuta än svenska kronor syns inte under Välj fakturor så dessa behöver du matcha via Mer > Avancerad kontering istället.

Delbetalningar av kundfakturor kan inte hanteras från denna vy. Om du har en faktura som blivit delbetald behöver den matchas i funktionen avancerad kontering.

Läs mer om detta i artikeln Pricka av fakturor