Matcha inbetalning med kundfaktura

Artikeln uppdaterades

Vi lanserar just nu en ny funktion för att matcha inbetalning från kund med rätt kundfaktura! Med nya matchningsfunktionen kan alla kunder välja bokföringskonto direkt när fakturan skapas och du kommer enklare kunna matcha fakturan mot inbetalningen i autokonteringen.

Funktionen lanseras successivt till våra kunder så om denna instruktion inte stämmer med hur det ser ut hos dig så matchar du en kundfaktura så här istället: Bokför och pricka av kundfakturor

1ra_tt.png Skapa faktura & välj bokföringskonto

Börja först med med att skapa din faktura via Fakturering > Skapa faktura.

Under Fakturarader fyller du i de artiklar och textrader du vill ska stå med på fakturan. Om du redan lagt till artikeln hittar du den via Sök. Klicka på Mer om du vill ändra inställningar på artikelraden.

Via Mer kan du fylla i det bokföringskonto och den momssats som fakturan ska bokföras emot.

Om du inte väljer ett bokföringskonto på varje artikel/fakturarad så bokförs fakturan mot det bokföringskonto som är kopplat till fakturerad försäljning under Anpassa > Kontokopplingar.

I denna artikel kan du läsa mer ingående hur du skapar en faktura: Skapa faktura

2ra_tt.png Matcha inbetalning mot rätt kundfaktura

För att matcha en inbetalning i autokonteringen med en eller flera kundfakturor börjar du med att klicka i kontorutan och väljer Mot faktura.

Du klickar sedan på Välj faktura för att välja vilka fakturor som ska matchas mot inbetalningen.

Högst upp ser du datum, text och summan som du fått inbetald på ditt bankkonto. Under Välj fakturor visas dina obetalda kundfakturor i ordning utifrån deras fakturanummer.

Du kan söka upp rätt faktura antingen via kundnamn, fakturanummer eller belopp.

Du markerar antingen en eller flera fakturor beroende på vad inbetalningen består av. Vid Kvar att matcha visas hur stort fakturabelopp du har kvar att matcha innan du är klar.

När alla fakturor är valda kommer beloppet Kvar att matcha vara 0 kr.

När du matchat klar klickar du på Matcha mot inbetalning för att se en sammanställning över vilka fakturor som kommer att matchas. Klicka på Matcha för att slutligen matcha fakturorna.

Det är när du matchat fakturorna som inbetalningen bokförs och fakturorna markeras som betalda. I autokonteringen ser du verifikationsnumret ute till höger på raden (A3 i detta fall).

Begränsningar

Kundfakturor med annan valuta än svenska kronor syns inte under Välj fakturor så dessa behöver du matcha via Mer > Avancerad kontering istället.

Delbetalningar av kundfakturor kan inte hanteras från denna vy. Om du har en faktura som blivit delbetald behöver den matchas i funktionen avancerad kontering.

Läs mer om detta i artikeln Pricka av fakturor