Årets resultat

Artikeln uppdaterades

Årets resultat är det sista du bokför i ditt räkenskapsår. Det finns inget krav på att bokföra årets resultat men om du vill bokföra resultatet hittar du beloppet längst ner i din Resultatrapport, se Beräknat resultat.

Bokföra årets resultat

Bokföringen av årets resultat för du i manuell konteringBokföring > Fler konteringsval > Manuell kontering.

De konton som används, förutom 8999 Årets resultat, är:

• Aktiebolag: 2099 Redovisat resultat
  • Enskild firma: 2019 Redovisat resultat
  • Ideell förening: 2069 Årets resultat
  • Handelsbolag: 2019 Årets resultat, delägare 1 och 2029 Årets resultat, delägare 2

Här kan du se exempel för respektive bolagsform:

Aktiebolag

Vinst

Förlust

Omföring av föregående års resultat

Årets resultat i aktiebolag överförs automatiskt till konto 2098 Vinst/förlust föregående år när du skapar ett nytt räkenskapsår

Efter aktiebolagets årsstämma kan du flytta årets resultat till konto 2091 Balanserad vinst/förlust men det går lika bra att göra detta vid nästa års bokslut. Omföringen gör du u manuell kontering.

Omföring av föregående års vinst

Omföring av föregående års förlust

Enskild firma

Vinst

Förlust

Ideell förening

Vinst

Förlust

Handelsbolag

Vinst

Förlust