Interna hjälpcentret

Välkommen till e-bokföringen!

Artikeln uppdaterades

För att du lätt skall komma igång med din bokföring har vi på denna sida samlat en beskrivning av programmet och några av dess grundläggande funktioner.

För att logga in på swedbanks e-bokföring behöver du först logga in i banken. Sedan hittar du bokföringen under Tillval > e-bokföring

Importera din tidigare bokföring ▾

I de allra flesta bokföringsprogram har du möjligheten att skapa en s.k. SIE-fil, som innehåller din tidigare bokföring. Denna kan du också ladda upp till SpeedLedger. För att göra detta går du in under Bokföring > Fler konteringsval > Import. En mer detaljerad beskrivning kring hur du gör kan du hitta i vår artikel om hur man importerar SIE-filer.

Autokonteringen ▾

Hjärtat i bokföringen är vår autokontering. Den hittar du genom att gå in under Bokföring > Autokontering. Det är här dina bankkontohändelser kommer visas.

I autokonteringen väljer du sedan det bokföringskonto du vill ha som motkonto till betalningen eller intäkten. De händelser som skett tidigast kommer ligga längst upp i autokonteringen. För att det skall bli så lätt som möjligt att hitta i din bokföring rekommenderar vi att du bokför händelserna i turordning, uppifrån och ned.

När du tryckt på OK i autokonteringen kommer händelsen få ett verifikationsnummer. Du kan hitta dina bokförda verifikat under Bokföring > Fler rapporter > Verifikationslista.

Läs gärna mer om autokonteringen i den här artikeln. 

Momsrapport ▾

När du bokför dina händelser i autokonteringen kommer momsen automatiskt räknas upp via den momskod som ligger inlagd på bokföringskontot du väljer. När det sedan blir dags att lämna in din momsrapportering till skatteverket kan du hitta den under Bokföring > Momsrapport.  

I momsrapporten följer du stegen i turordning. I första steget kan du se hur din momsrapport kommer att se ut när du sedan lämnar in den till skatteverket.

När du bokfört momsrapporten kan du sedan ladda ned en fil, som du i sin tur kan ladda upp på skatteverkets hemsida. 

I den här artikeln kan du läsa en mer detaljerad beskrivning om momsrapportens olika delar.

Egna utlägg ▾

Händer det att du gör egna utlägg i för företagets räkning? I så fall har vi funktionen Egna utlägg som du kan hitta under Bokföring > Egna utlägg. Här registrerar du dina utlägg som du gjort som de ser ut enligt det kvitto du fått när du gjort utlägget. Detta gör du genom att klicka på Nytt utlägg, som du hittar till vänster i bild. En mer detaljerad instruktion kan du hitta här. 

Fakturering och dagsavslut ▾

Vi har också en faktureringsmodul och en modul för att underlätta för hantering av dagsavslut. Dessa kan du sedan lätt koppla samman med din bokföring i autokonteringen. För att lägga till dessa tjänster i programmet kan du antingen gå in via Mina sidor som du hittar längst upp till höger i programmet.

 

Du kan också boka in en tid för starthjälp via telefon med supporten! Klicka här för att komma till vår kalender för starthjälper. 

Var denna artikel till hjälp?
0 av 0 tyckte detta var till hjälp

Kommentarer