Autokontering

Artikeln uppdaterades

Letar du efter vilket konto du ska välja? Här hittar du exempel på vanliga bokföringskonton.

I funktionen autokontering, som är hjärtat av e-bokföring, har vi kopplat samman din bokföring med ditt bankkonto och din internetbank.

Kontantmetod

Jag vill veta mer om Autokonteringen - Kontantmetod

• Längst till vänster ser du Betaldatum som även blir bokföringsdatum. Text & mer info hämtas från ditt kontoutdrag i banken och blir rubrik på händelsen i dina rapporter. Du kan ändra texten genom att klicka på den.
  • För att välja konto kan du söka på text eller siffror alternativt klicka på pilen till höger om listan. Avser händelsen en betald kundfaktura kommer dina fakturor visas istället för snabblistan.
  •  Programmet räknar automatiskt ut eventuellt momsbelopp baserat på kontots inställningar, du kan klicka på momskoden för att visa och ändra momssats.
  • Klicka på Ok för att bokföra transaktionen!

Faktureringsmetod

Jag vill veta mer om hur jag bokför med faktureringsmetoden

Behöver du dela upp händelsen på flera bokföringskonton? Läs vår artikel om dela upp & avancerad kontering

Bokföra på flera bankkonton

Om du har fler konton kopplade till din e-bokföring väljer du vilket konto du skall bokföra, genom att klicka på den fliken högst upp på sidan.

Jag vill veta mer om bokföring på flera bankkonton

För att kontot skall dyka upp som flik och vara valbart behöver det vara kopplat i kontokopplingar och ha ett aktivt bokföringskonto kopplat till sig samt att du bockat i rutan visas

OBS! Bokför du en händelse som inträffat på båda bankkonton som finns i autokonteringen (en överföring mellan dem) så ska den bara bokföras på ett av kontona. På det andra kontots identiska händelse väljer programmet redan bokförd på annat sätt, godkänn det valet.