Sök i hjälpcenter

Autokontering

Artikeln uppdaterades

I funktionen autokontering, som är hjärtat av e-bokföring, har vi kopplat samman din bokföring med ditt bankkonto och din internetbank.

Kontantmetod

Jag vill veta mer om Autokonteringen - Kontantmetod

• Längst till vänster ser du Betaldatum som även blir bokföringsdatum. Text & mer info hämtas från ditt kontoutdrag i banken och blir rubrik på händelsen i dina rapporter. Du kan ändra texten genom att klicka på den.
  • För att välja konto kan du söka på text eller siffror alternativt klicka på pilen till höger om listan. Avser händelsen en betald kundfaktura kommer dina fakturor visas istället för snabblistan.
  •  Programmet räknar automatiskt ut eventuellt momsbelopp baserat på kontots inställningar, du kan klicka på momskoden för att visa och ändra momssats.
  • Klicka på Ok för att bokföra transaktionen!

Faktureringsmetod

Jag vill veta mer om Autokonteringen - Faktureringsmetod

• Bokför i kronologisk ordning (uppifrån och ner), det vill säga från den äldsta till den nyaste händelsen. Aktuellt datum visas till vänster. Text & mer info hämtas från ditt kontoutdrag och blir rubrik på händelsen i dina rapporter. Du kan ändra texten genom att klicka på den.
  • Typ visar om händelsen är en leverantörsskuld eller en bankkontohändelse. Klicka på pilen till höger om bokstaven för att ändra. Vilket bokföringskonto programmet väljer för en leverantörsfaktura respektive en bankkontohändelse kan du redigera under Anpassa > Kontokopplingar.
  • För leverantörsfakturor anger du fakturadatum som Bokföringsdatum. Bankkontohändelser bokförs automatiskt på betaldatumet.
  • Om du vill bokföra en händelse på flera konton klickar du på Mer och väljer Dela upp kontering alternativt Avancerad kontering. Läs mer längre ner.
  • Klicka på Välj konto för att välja konto ur snabblistan. Du kan söka på text eller siffror alternativt klicka på pilen till höger om listan. Avser transaktionen en betald kundfaktura kommer dina fakturor visas istället för snabblistan. Vilka konton som visas i snabblistan kan du redigera under Anpassa > Snabblista autokontering. Klicka på Sök i hela kontoplanen om du vill se samtliga bokföringskonton. När du valt konto kan du välja en resultatgrupp om du använder den funktionen.
  • Programmet räknar automatiskt ut eventuellt momsbelopp baserat på kontots inställningar, du kan klicka på momskoden för att visa och ändra momssats.
  • Klicka på Ok för att bokföra transaktionen. Händelsen sparas direkt och verifikationsnumret visas. När du lämnar autokonteringen töms listan på bokförda händelser. Autokonteringen har en minnesfunktion som gör att programmet automatiskt föreslår det konto du använde sist på återkommande transaktioner.
  • När en bokförd leverantörsfaktura är betald visas en notering under Påminnelser. Klicka på Gå till betalningsjournalen för att godkänna att programmet bokar bort betalda leverantörsskulder.

Behöver du dela upp händelsen på flera bokföringskonton? Läs vår artikel om dela upp & avancerad kontering

Bokföra på flera bankkonton

Om du har fler konton kopplade till din e-bokföring väljer du vilket konto du skall bokföra, genom att klicka på den fliken högst upp på sidan.

Jag vill veta mer om bokföring på flera bankkonton

För att kontot skall dyka upp som flik och vara valbart behöver det vara kopplat i kontokopplingar och ha ett aktivt bokföringskonto kopplat till sig samt att du bockat i rutan visas

OBS! Bokför du en händelse som inträffat på båda bankkonton som finns i autokonteringen (en överföring mellan dem) så ska den bara bokföras på ett av kontona. På det andra kontots identiska händelse väljer programmet redan bokförd på annat sätt, godkänn det valet.