Interna hjälpcentret

Byta bokföringsmetod

Artikeln uppdaterades

Skatteverket godkänner alla byten till faktureringsmetoden. För att byta till bokslutsmetoden/kontantmetoden krävs dock särskilda skäl. Om du har registrerat fel metod (faktureringsmetoden) men bokfört enligt bokslutsmetoden ända från starten och inte hunnit redovisat någon moms, då får du kontakta Skatteverket och se ifall du får ändra.

Det går att byta metod under året men vi rekommenderar att byta i samband med ett årsskifte. Om du byter i samband med årsskiftet gör du så här.

Byta från bokslutsmetod/kontantmetod till faktureringsmetod ▾

I det år som tar slut:

 1. Börja med att bokföra klart allt i din autokontering precis som vanligt.
 2. Gå igenom din kundfakturor. Fakturor som är betalda och bokförda men inte avprickade behöver prickas av. Här kan du läsa hur du gör.
 3. Byt bokföringsmetod under rubriken Anpassa - Fler inställningar bokföring - Grunduppgifter.
 4. Om du vill dela upp din bokföring i olika verifikationsserier kan du göra detta genom att först skapa nya serier och därefter koppla verifikationsserierna. Mer om detta kan du läsa här och här.
 5. Bokför dina kundfakturor som är utskickade men inte betalda under Bokföring - Fler konteringsval - Bokför kundfakturor. Fakturorna bokförs på fakturadatum. Om detta datum ligger i en period som du redan redovisat momsen för behöver du korrigera verifikatet som skapas och ändra datumet på den till sista dagen på räkenskapsåret.
 6. Lägg in leverantörsfakturor i din internetbank om de inte redan är registrerade. Bokför dem i autokonteringen. Läs mer här hur du gör.

 Nu är du klar att fortsätta. Läs gärna Tips inför årsskiftet och fortsätt från punkt tre. Vi har även den här artikeln där du kan läsa mer om hur du bokför med din nya bokföringsmetod. 

 

Byta från faktureringsmetod till bokslutsmetod/kontantmetod ▾

I det år som tar slut:

 1. Alla leverantörsbetalningar behöver vara betalda och bokförda. Glöm inte godkänna betalningsjournalen. Det får inte finnas fakturor som är bokförda men inte betalda. 
 2. Bokföra klart allt i din autokontering precis som vanligt.
 3. Bokför dina kundfakturor under rubriken Bokföring - Fler konteringsval - Bokför kundfakturor
 4. Läs gärna Tips inför årsskiftet och gör de olika stegen.
 5. Starta ett nytt år.

I det nya året:

 1. Byt bokföringsmetod under rubriken Anpassa - Fler inställningar bokföring - Grunduppgifter.
 2. När du får in pengar för kundfakturor som är utskickade och bokförda under förra året prickar du av dem via avancerad kontering och bokför dem mot konto 1510 Kundfordringar.
 3. När leverantörsfakturor betalas som har fakturadatum/har bokförts som leverantörsskuld i det gamla året bokförs dessa mot konto 2440 Leverantörsskulder.

 Nu är du klar att fortsätta. Läs gärna hur Autokonteringen fungerar för din nya bokföringsmetod, eller så har vi har även den här artikeln där du kan läsa mer om hur du bokför med din nya bokföringsmetod. 

 

Var denna artikel till hjälp?
1 av 1 tyckte detta var till hjälp

Kommentarer

 • Avatar
  Staffan Bogg

  En utmärkt guide vid byte av bokföringsmetod!