Swish

Artikeln uppdaterades

Att ta betalt via Swish är vanligt och det finns lite olika sätt att hantera inbetalningarna i e-bokföringen. Antingen kan du använda dig av Swish (här ingår även Swish företag och Swish förening) eller det nya Swish för handel.

Swish

När du använder dig av Swish, Swish Företag eller Swish Föreningar så kommer alla Swishinbetalningar in i autokonteringen en och en och det är både ditt och kundens Swishnummer som syns på kontoutdraget och hämtas till e-bokföringen.

Inställningar

För att programmet ska kunna ge dig bokföringsförslag på inbetalningarna behöver du ändra inställningar för kontering. Gå till Anpassa > Fler inställningar bokföring > Inställningar för kontering och ändra Standardval vid inbetalningar till Välj konto

Bokföringskonton

Swish bokförs huvudsakligen som en direktbetalning mot ditt försäljningskonto (exempelvis 3010 Försäljning)

Om du däremot använder vår tillval e-dagsavslut och/eller har en betalknapp i ditt kassasystem som avser Swish använder du både ditt försäljningskonto och fordranskontot 1584 Fordran Swish.

Avgiften för Swish bokför du på 6046 Avgift Swish (eller 6570 Bankkostnader).

Bokföra Swish direkt i autokonteringen

Om du inte bokför din dagskassa utan enbart har Swishinbetalningar i autokonteringen bokför du dessa direkt mot ditt försäljningskonto(exempelvis 3010 Försäljning).

För att göra det ännu enklare kan du ha ett eget bankkonto för alla Swishinbetalningar. Sedan för du över pengar från Swishkontot  till bankkontot i e-bokföringen en gång per dag och slipper då bokföra varje inbetalning en och en.

Bokföra dagskassa med Swish i e-dagsavslut

Om du använder vårt tillval e-dagsavslut och har en betalknapp i kassasystemet för Swishbetalning lägger du till ett nytt betalsätt i e-dagsavslutet som du kopplar mot konto 1584 Fordran Swish.

Inställningar för e-dagsavslut

Registrera e-dagsavslut

När pengarna sedan kommer in i autokonteringen bokför du inbetalningarna mot konto 1584 Fordran Swish

För att göra det ännu enklare kan du ha ett eget bankkonto för alla Swishinbetalningar. Sedan för du över pengar från Swishkontot  till bankkontot i e-bokföringen en gång per månad och slipper då bokföra varje inbetalning en och en.

Bokföra dagskassa med Swish i manuell kontering

Om du inte använder vårt tillval e-dagsavslut utan bokför din dagskassa i manuell kontering bokför du alla Swishbetalningar på dagrapporten mot konto 1584 Fordran Swish.

Sedan bokför du alla Swishinbetalningar i autokonteringen mot 1584 Fordran Swish.

Observera att om du inte registrerar Swishbetalningarna i kassasystemet så kan du istället bokföra varje inbetalning i autokonteringen direkt mot ditt försäljningskonto (se Bokföra Swish direkt i autokonteringen här ovanför).

För att göra det ännu enklare kan du ha ett eget bankkonto för alla Swishinbetalningar. Sedan för du över pengar från Swishkontot  till bankkontot i e-bokföringen en gång per månad och slipper då bokföra varje inbetalning en och en.

Swish för handel

Med den nya tjänsten Swish för handel så kommer alla Swishbetalningar in i autokonteringen en och en och det är kundens Swishnummer som syns på kontoutdraget och hämtas till e-bokföringen.

Detta innebär att programmet inte kan ge dig bokföringsförslag eftersom varje inbetalning på kontoutdraget får unika referensnummer (så länge inte samma kund betalar flera gånger).

Swish för handel bokförs på samma sätt som vanlig Swish. Om du har väldigt många inbetalningar rekommenderar vi att du använder dig av ett eget bankkonto för Swishinbetalningar för att slippa bokföra varje händelse en och en. Allra enklast blir det om du använder vårt tillval e-dagsavslut också!

Bokföringskonton

Swish bokförs huvudsakligen som en direktbetalning mot ditt försäljningskonto (exempelvis 3010 Försäljning)

Om du däremot använder vår tillval e-dagsavslut och/eller har en betalknapp i ditt kassasystem som avser Swish använder du både ditt försäljningskonto och fordranskontot 1584 Fordran Swish.

Avgiften för Swish bokför du på 6046 Avgift Swish (eller 6570 Bankkostnader).

Bokföra Swish för handel direkt i autokonteringen

Om du inte bokför din dagskassa utan enbart har Swishinbetalningar i autokonteringen bokför du dessa direkt mot ditt försäljningskonto(exempelvis 3010 Försäljning).

För att göra det ännu enklare kan du ha ett eget bankkonto för alla Swishinbetalningar. Sedan för du över pengar från Swishkontot  till bankkontot i e-bokföringen en gång per dag och slipper då bokföra varje inbetalning en och en.

Bokföra dagskassa med Swish för handel i e-dagsavslut

Om du använder vårt tillval e-dagsavslut och har en betalknapp i kassasystemet för Swishbetalning lägger du till ett nytt betalsätt i e-dagsavslutet som du kopplar mot konto 1584 Fordran Swish.

Inställningar för e-dagsavslut

Registrera e-dagsavslut

När pengarna sedan kommer in i autokonteringen bokför du inbetalningarna mot konto 1584 Fordran Swish

För att göra det ännu enklare kan du ha ett eget bankkonto för alla Swishinbetalningar. Sedan för du över pengar från Swishkontot  till bankkontot i e-bokföringen en gång per månad och slipper då bokföra varje inbetalning en och en.

Bokföra dagskassa med Swish för handel i manuell kontering

Om du inte använder vårt tillval e-dagsavslut utan bokför din dagskassa i manuell kontering bokför du alla Swishbetalningar på dagrapporten mot konto 1584 Fordran Swish.

Sedan bokför du alla Swishinbetalningar i autokonteringen mot 1584 Fordran Swish.

Observera att om du inte registrerar Swishbetalningarna i kassasystemet så kan du istället bokföra varje inbetalning i autokonteringen direkt mot ditt försäljningskonto (se Bokföra Swish direkt i autokonteringen här ovanför).

För att göra det ännu enklare kan du ha ett eget bankkonto för alla Swishinbetalningar. Sedan för du över pengar från Swishkontot  till bankkontot i e-bokföringen en gång per månad och slipper då bokföra varje inbetalning en och en.