Bokföra dagskassa

Artikeln uppdaterades

Så snart som möjligt efter att din försäljning har skett behöver du bokföra din dagskassa. Enligt bokföringslagen ska redovisning av kontant försäljning ske senast arbetsdagen efter det att försäljningen har ägt rum.

Du bokför försäljningen i två steg. Först på samma dag som försäljningen har ägt rum och sedan när pengarna kommer in på ditt konto.

Bokföra dagskassa i tillvalet e-dagsavslut

I e-bokföringen finns en komplett tilläggstjänst, e-dagsavslut, som är enkel att använda när du ska bokföra dina dagskassor. Här nedan visar vi hur det går till:

Läs mer om e-dagsavslut

Bokföra dagskassa i manuell kontering

Det går även bra att fylla i dagskassorna i manuell kontering, Bokföring > Fler konteringsval > Manuell kontering. Det kan se ut så här:

Kontoplan

För att bokföra kassor börjar du med att kontrollera att följande bokföringskonton finns i din kontoplan. Rekommenderade bokföringskonton är:

1580 Fordring kontokort/Babs
1581 iZettle
1910 Kassa
2421 Presentkort
3010 Försäljning varor, 3310 Försäljning tjänster,
3040 Försäljning tjänster, 3050 Försäljning varor.
5460 Förbrukningsmaterial

Idag finns det många sätt att ta betalt med kort. Vi har samlat några av dem med förslag på kontonummer

När pengarna sedan kommer in på kontot ska de bokföras igen.